Op zoek naar een zinvolle plaats om met je leerlingen op klasbezinning te gaan? Om even pelgrim te zijn? Wij kunnen je hetvolgende aanbieden:
mail naar bezinningscentrum@abdijaverbode.be voor een offerte op maat.
Al onze begeleiders volgden een opleiding bij Katholiek Onderwijs Vlaanderen als begeleid(st)er van klasbezinningen. Bij de meerdaagse bezinningen vormt de (weliswaar beperkte) deelname aan het abdijleven een wezenlijk onderdeel van de bezinning.
leerlingen dienen steeds vergezeld te zijn van een begeleidende leerkracht
Pelgrimeren is onze levenswandel. Hierbij zijn en blijven we allen leerling.
Kenmerkend voor onze huidige generatie jongeren is de angst om op weg te gaan. Meer bepaald om een bepaalde weg in te slaan en zo de andere mis te lopen. Het woord angst vinden we dan ook terug in de zogenaamde ‘fear of missing out’ (FOMO). Iedere dag maken mensen ontzettend veel beslissingen, waarvan de meeste gelukkig instinctief gebeuren en in weinige mate bepalend zijn voor de verdere levensloop. Echter kan de druk hoog oplopen wanneer het gaat om schakelmomenten, in die mate dat jongeren deze liever aan de kant schuiven. Beslissingen met betrekking tot hun studiekeuze, persoonlijke relaties, vrijetijdsbesteding, enz. worden uitgesteld of vermeden. De angst dat ze betere alternatieven mislopen en falen in het maken van de ‘juiste’ keuze werkt verlammend. Onder het motto ‘kiezen is verliezen’ viert de keuzestress hoogtij, met impact op het mentale welzijn als gevolg.
We moeten de leerlingen helpen inzien dat de weg belangrijker is dan de bestemming. Onderweg leren en voelen we de impact van de keuzes die we maken. Er zijn meerdere wegen naar hetzelfde doel. Maar leerlingen kunnen ook inzien dat ze moeten openstaan voor toevallige gebeurtenissen die een nieuw pad tonen. Een pad, weg van de verwachtingen die ‘men’ of de samenleving heeft over de levensdoelen die ze nastreven. Een pad dat de jongere bewust maakt dat deze imperatieven niet juist aanvoelen. Zo kunnen jongeren openstaan voor het Onverwachte en hogere doelen beogen zoals gemoedsrust, jezelf zijn, verbinding, goed doen voor anderen…
Pelgrimeren is durven hopen op een zinvol leven. Ook in de confrontatie met beperkte vooruitzichten is het belangrijk hoop te blijven hebben. Uitdagingen binnen de huidige context waarin jongeren opgroeien kunnen leiden tot ontmoediging. Het vertrouwen in een positief toekomstbeeld wordt hierdoor bemoeilijkt. De Paus schrijft in zijn brief over het Heilig jaar 2025: “Tekenen van hoop zijn essentieel, vooral voor degenen die de hoop belichamen: de jongeren. […] Hun enthousiasme is de basis voor de toekomst. […] Laten we dicht bij de jongeren staan, want zij zijn de vreugde en de hoop van de Kerk en van de wereld!”